Ook de tweede helft van 2013 staat voor een groot deel in het teken van de textielramp in Bangladesh en compensatie voor de slachtoffers. De Peta-video over de slechte behandeling van angorakonijnen in China maakt veel los. De Bijenkorf wordt luxer en sluit kleinere winkels en lingeriekoningin Marlies Dekkers, Zakenvrouw van het Jaar in 2007, gaat failliet. “Ik ben precies één uur failliet geweest,” zegt zij daar later over.

Juli begint met een positief geluid: Bandolera dat zes maanden eerder failliet ging, maakt een doorstart met een nieuwe naam BBandolera. De Veldhovengroep verkoopt kindermodemerk Nono aan de Jolo Fashion Group. Het modeconcern achter Stills en Sandwich gaat zich op volledig op de damesmode concentreren en wil webshops openen. De Belgische FNG Group neemt het Nederlandse Expresso over. Het is de tweede Nederlandse acquisitie van het Belgische modebedrijf: in 2012 werd Claudia Sträter aangekocht. Monique Collignon gaat failliet. Liselore Frowijn is de 18e winnares van de Frans Molenaarprijs. C&A sluit alle winkels in Spanje. De modecollectie die Lola Brood voor de Sting ontwikkelde blijkt geen succes. Drie maanden na de lancering wordt de kledinglijn van de dochter van de bekende rockster weer stopgezet. Diesel-oprichter Renzo Rosso wil kleine en middelgrote modeproductiebedrijven in Italië ondersteunen en roep C.A.S.H. in het leven. Hij gaat bedrijven tijdelijke kredieten verlenen.

Amerikaanse klandizie van Hennes & Mauritz zat er al maanden op te wachten, maar op 1 augustus is het eindelijk zo ver. De Zweedse modeketen start een webshop in de Verenigde Staten. Wereldwijd groeit de markt voor extreem dure designermode. De prijzen van designerkleding en -accessoires rijzen de pan uit en consumenten kopen er niet minder om. Volgens het US Bureau of Labor Statistics stegen de prijzen van luxe kleding en accessoires in tien jaar tijd met 60 procent. Een paar schoenen van Manolo Blahnik bijvoorbeeld, kosten in 2003 nog 485 dollar (364 euro), tien jaar later gaan dezelfde schoenen voor 755 dollar (568 euro) over de toonbank. Halverwege de maand is De Bijenkorfnationaal nieuws. De warenhuisketen maakt bekend de uitrol van de premium strategie te willen versnellen en de komende vijf jaar 200 miljoen euro te investeren. Het warenhuis focust op filialen in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Amstelveen, Maastricht en Amsterdam. Vijf filialen in onder andere Arnhem en Enschede gaan dicht. In de panden komen vestigingen van de Ierse budgetketen Primark. Gevierd lingerieontwerpster Marlies Dekkers blijkt in financiële moeilijkheden te verkeren. Na een verlies van 2,9 miljoen in 2012 dreigt huisbankier de Rabobank de financiering van de MG Group in te trekken. Twee weken later gaat het bedrijf inderdaad over de kop, maar kan meteen een doorstart maken dankzij investeringsfonds Karmijn Kapitaal. 65 medewerkers verliezen hun baan en het aantal winkels wordt teruggebracht tot 6. Op Twitter zegt de ontwerpster: “Mixed feelings! Happy with a new start but sad to leave the old behind…” Een week later gaat nóg een Nederlands lingeriebedrijf failliet: de Body Cover Group bekend van de merken After Eden, Boobs & Bloomers en Elbrina.

De gemeente Amsterdam doet een ‘moreel appèl’ op modewinkels om geen bont van pelsdieren meer te verkopen. Het college van stad vind het ‘afkeurenswaardig’ om bont afkomstig van pelsdierfokkerijen te verkopen. Bont voor Dieren maakt een zwarte lijst met modemerken en -winkels die bont verwerken en verkopen. De oproep bont uit te bannen vindt al snel gehoor bij onder meer The Sting, Zalando, Wehkamp, Nelly.com, Welikefashion.com en Miinto.nl. De Body Cover Group maakt in september een doorstart en Balenciaga klaagt Nicolas Ghesquière aan en eist 7 miljoen euro van de voormalig hoofdontwerper, omdat hij zich in een interview negatief heeft uitgelaten over de werkomstandigheden bij het bedrijf. Costes, voorheen een sublabel van The Sting, wordt zelfstandig en opent in rap tempo winkels in het hele land. Eind 2014 wil de nieuwe formule 20 tot 30 vestigingen. In Bangladesh breken felle protesten uit; honderden kledingfabrieken sluiten de deuren omdat duizenden arbeiders protesteren voor meer loon. Ondermodebedrijf Björn Borg moet meer dan 25 winkels sluiten als de Nederlandse distributeur DMB in financiële problemen komt.

Na 16 jaar trouwe dienst wordt begin oktober bekend dat Marc Jacobs Louis Vuitton gaat verlaten om zich te concentreren op zijn eigen label en een beursgang voor te bereiden. Van het vlaggeschip van Zara aan de Kalverstraat in Amsterdam gaan de deuren na drie maanden weer open, de winkel is ingrijpend verbouwd en modefans staan in de rij om de vernieuwde winkel te bekijken. Christian Dior zoekt personeel voor een nieuwe winkel, het eerste Nederlandse filiaal van het Franse luxebedrijf zal in februari open gaan. Kort daarop wordt bekend dat ook Prada een winkel aan de P.C. Hooftstraat wil gaan openen. Burberry CEO Angela Ahrendts kondigt haar vertrek aan, zij gaat naar Apple. Creatief directeur Christopher Bailey volgt haar op. Een maand voor haar 70e verjaardag wordt bekend gemaakt dat modeontwerpster Jil Sander het modehuis dat zij heeft opgericht opnieuw gaat verlaten. Het is de derde keer dat de Duitse opstapt, in 1999 en in 2003 deed zij dat eveneens.

Een maand na het aangekondigde vertrek van Marc Jacobs wordt de naam van zijn opvolger bekend gemaakt: Nicolas Ghesquière is benoemd als nieuwe ontwerper van Louis Vuitton. Het is een opvallende move. Enerzijds omdat Ghesquière nog in de clinch ligt met zijn voormalig werkgever Balenciaga, anderzijds omdat zijn voormalig werkgever tot het Kering concern (voorheen PPR) behoort, de grootste en felste concurrent van Louis Vuittons’ moederbedrijf LVMH. Wehkamp.nl lanceert in november een nieuwe website en gaat in zee met pakkenspecialist Oger. De Veldhovengroup neemt Olsen over. Kort daarop vertrekt de CEO van het Duitse damesmodemerk. Peta publiceert een filmpje over angorakonijnen in China waarin te zien is dat de dieren niet worden geschoren maar hardhandig kaalgeplukt. Volgens de dierenrechtenorganisatie komt 90 procent van de angorawol uit China. Het filmpje leidt tot veel ophef en tientallen modebedrijven – zoals H&M, We Fashion, C&A, IC Companys en Acne – zetten direct het gebruik en de verkoop van producten met angorawol stop. Het Spaanse Zara reageert niet, dan komt het bedrijf op een petitie te staan met meer dan 270.000 handtekeningen. Minister Liliane Ploumen roept modeketens Prénatal, Coolcat en Wibra publiekelijk op het Bangladesh-akkoord te tekenen. Coolcat-oprichter Roland Kahn is niet te spreken over de manier waarop de minister modeketens aan de schandpaal nagelt. “Ze weet de media wel te vinden maar ons niet. Als een zeemeeuw schijt ze op ons hoofd en vliegt ze door,” zegt hij. Een maand later tekent het modebedrijf het veiligheidsakkoord.

Opmerkelijk nieuws uit Berlijn begin december, een half jaar nadat Bread & Butter-topman Karl-Heinz Müller een strenger deurbeleid introduceerde bij de modebeurs, versoepelt hij de regels voor bezoekers weer. Vanaf volgend jaar zomer worden consumenten op de beursvloer toegelaten. Müller raakt een snaar, daags later kondigt ook Panorama Berlin aan de deuren open te stellen voor de eindgebruiker. Er is veel belangstelling voor de aangekondigde beursgang van Moncler. In minder dan een week sinds de aankondiging van de beursgang is de interesse in aandelen van het Italiaanse modebedrijf twaalf keer toegenomen. In Parijs opent Viktor & Rolf een nieuw vlaggeschip. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het Nederlandse modeduo weer een eigen winkel heeft. In het Amsterdam Museum herleven de jaren 70 bij de feestelijke opening van de modetentoonstelling van Fong-Leng. Jan Taminiau ontvangt de hoogste Nederlandse modeprijs: het Mode Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds en een bedrag van 50.000 euro. Vlak voor kerst krijgen slachtoffers en nabestaanden van de ramp in Bangladesh eindelijk goed nieuws: er is een overeenkomst voor een schadevergoeding van 40 miljoen dollar (29 miljoen euro). Families van arbeiders die zijn omgekomen bij de ramp ontvangen 25.000 dollar. Naar aanleiding van de ramp, de internationale aandacht en felle protesten door arbeiders is in 2013 ook het minimum loon voor textielarbeiders verhoogd.

Dit is deel II van het FashionUnited jaaroverzicht, deel I is jl. vrijdag gepubliceerd.

Bron: FashionUnited – maandag 30 december 2013